Over Joke

Joke Welboren

 

Mijn naam is Joke Welboren, mijn spirit-name Sakagaweea kreeg ik in 2000 van native Lakota Grootmoeder Waynonaha en betekent; Sweetgrass Basketwoman.  Ze zei mij tijdens de naamgeef-ceremonie: “Jij zult in de betekenis van jouw naam gaan groeien”.

Al snel bleken de “Baskets” de klankschalen, de bondgenoten in mijn werk als healer.  Ik ben geboren in 1959 in Heemskerk, mijn wieg stond letterlijk aan de voet van het Marquettebos.

Met bos en duinen zo dichtbij en als dochter van een tuinder uit het heemskerkerduin was ik als kind bijna dagelijks in de natuur te vinden. Vele uren zwierf ik over de oude duinweide, plukte er bloemen en lag dromend in het gras naar de wolken te kijken. Daarnaast schilderde en danste ik graag.

Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik altijd heb gezongen. Muziek en zang was er altijd in ons huis, samen met mijn moeder en zusjes zongen we graag.  Zingen was en is voor mij nog steeds als ademhalen vanuit je ziel.

Hoewel ik mij als kind vaak “anders” voelde, maakte spiritualiteit voor mij een heel gewoon en normaal onderdeel uit van het dagelijks leven.

Om daadwerkelijk met al de spirituele inspiratie aan de slag te gaan was nog wel een zoektocht en ik volgde intensieve trainingen bij indiaanse (Hopi en Lakota) grootmoeders en sjamanen o.a. bij de Medicijnwielleraar Hyemeyohsts Wolf Storm uit Amerika.

Ik ben gecertificeerd Soulbodyfusion TM en Quantum-Touch TM behandelaar, Medicinwheel-teacher, reikimaster, egyptian-healing, sanjeevini-geneeswijze en esoterische numerologie.

Tijdens mijn spirituele zoektocht vond ik mijn talent en “Medicijn” via de helende kracht van
natuurklanken en stem. En het was er al die tijd al, geduldig wachtend totdat ik daar klaar voor was om het te zien.

De helende liederen in de resonantie van de klankschaal.

Het begin

 

Op een dag tijdens een workshop die ik gaf aan kindjes in de Boshut in de duinen van Castricum vroeg een jongetje: juf waar is die schaal eigenlijk voor die je hebt meegenomen?

Ik had deze even snel meegenomen van huis, ons thema was die middag muziek. Had de schaal eigenlijk nooit bespeeld. Ik vertelde de kinderen dat het een klankschaal was. En nieuwsgierig als kinderen zijn moest ik het van hen direct even laten horen.

Ik nam de schaal in mijn hand en ik draaide zachtjes met de stok langs de rand en er klonken direct prachtige klanken door de hele boshut. De kinderen werden ineens heel stil.

En ik hoorde liederen in de resonantie van de schaal. Toen ik de kinderen dit vertelde zeiden ze mij dat ze dit niet hadden gehoord.

Het jongetje vroeg toen: “Juf, laat het ons eens horen en zing ze mee.”

Toen ik dit deed gebeurde het wonder in mijzelf. Ik zong als vanzelf met de klanken mee, eigenlijk namen de klanken mijn stem over en werd ik hun instrument, en de twaalf kindjes zaten doodstil om mij heen. Zelfs het drukke kindje uit de groep zat stil te luisteren.

Toen ik voelde dat het klaar was keek ik op: de tranen van ontroering rolde over mijn wangen bij het zien van die lieve ogen in die serene koppies. Ze waren net als ik tot tranen toe bewogen en zaten muisstil te luisteren.

De kinderen vertelde mij dat ze voelde dat ze er heel rustig en blij van werden. De helende klanken vanuit deze oude schaal hadden hen en mij tot diep in hart en ziel aangeraakt.

Mijn grootse Leraren waren deze kinderen, hielpen mij herinneren wat er al was. En mijn prachtige reis om te gaan werken met helende klanken werd in dat moment geboren.

“I had a second birth
when my soul and my body
loved one another
and were married”

(Kahlil Gibran)
Sinds 2000 zijn klankschalen en mijn stem instrumenten voor healing geworden. In 2007 werd ik uitgenodigd om samen met persoonlijke monniken van de Dalai Lama de Tibet-tentoonstelling in Almere met de rituele Green-Tara ceremonie te openen. De mantra van de monniken samen met de klankschalen en mijn intuïtieve zang. Op dat moment was ik zelf ziek en moest nog allerlei onderzoeken ondergaan en heb ik de diep helende werking van de mantra mogen ervaren.

Mijn spontane genezing welke later volgde kwam ook letterlijk door resonantie. Vanaf die dag ben ik mij nog meer gaan richten op healing d.m.v. klanken. Door de jaren heen heb ik mogen ervaren hoe diep rustgevend en helend de werking van klank en stem voor mensen mag zijn. Dat er soms wonderen mogen ontstaan.

Nu, na vele jaren van meditaties-concerten en behandelingen geven heb ik de mooie ervaringen van mensen mogen horen en zien, mogen ervaren wat helende klanken met mensen doet. Ik ben hier intuïtief, met de klankschalen als mijn leraren mee aan het werk gegaan.  En dit proces gaat nog steeds door want alles is in beweging en verandering. Ik mag mijzelf steeds zuiverder afstemmen tot instrument van de helende klanken. Intuïtief zing ik daarbij nog altijd de klanken en liederen die ik hoor, vanuit de resonantie van de klankschalen. Men ervaart dit soms als keltisch, indiaans, tibetaans, of heel persoonlijk als de klank die men op dat moment nodig heeft voor ontspanning en/of heling.

Pythagoras, de vader van de wiskunde en de esoterische numerologie, zei al dat het hele universum, de hele natuur, bestaat uit trilling; klank en kleur. Alles zingt voortdurend een lied. Niet zo verwonderlijk dat ook deze numerologie onderdeel is gaan uitmaken van mijn werkzaamheden. Getallen, letters, ze hebben ook een klankfrequentie. Ik maak persoonlijke en/of relatie- numeroscopen volgens deze esoterische wetenschap, de leer der getallen. De numeroscoop wordt berekend vanuit al je namen en je geboortedatum. Het is een wegwijzer naar het hogere doel en de praktische vorm in je huidige leven met wat daarachter schuil gaat.

Ik laat mij iedere dag vooral inspireren door mijn grote liefde voor Moeder Aarde, de verbondenheid die ik (ook door te reizen) voel voor verschillende volkeren en culturen. Sinds mijn prille jeugd is Maria Magdalena’s stille en krachtige aanwezigheid mijn gids en grote inspiratiebron in mijn leven en werk. Ik laat mij verwonderen door het alledaagse maar zo mystieke wonder van het hier en nu dat “Leven” heet;

Carpe Diem ofwel Pluk de Dag!

Dank je wel voor je belangstelling.
Graag tot ziens,

 

Joke Welboren

Mijn opdrachtgevers

Bruidsparen voor een heel persoonlijke huwelijkceremonie, familie’s voor naamzang tijdens de uitvaart van hun dierbare.

Jarigen voor huiskamer-klankmeditatie tijdens hun verjaardag.

Janosh Energylab, Yarden Crematorium Schagen en Haarlem, Charon uitvaartbegeleiding, Kunsthal Almere, Epilepsie expertisecentrum SEIN,
’t Mosterdzaadje, Wereldwinkel, Artihove/Vidaa Bergschenhoek, Fjoetoer, vereniging Harmonia Alkmaar, Freynet basisschool, Sportschool de Lange, Volksabdij Blauwe Pauw; Hospice Beverwijk, Dansklooster, stichting Warm Thuis, ViVa! Zorggroep, Zorggroep Reinalda Haarlem, Yoga Innerwork Haarlem, Flow of yoga Castricum, Fort Resort Beemster, Magazine Vrouw Telegraaf  e.a.